3 missers over je pensioen

3 missers over je pensioen

  1. ALS IK PENSIOEN KRIJG, IS DIT DAN 70% VAN MIJN LAATST VERDIENDE LOON?

Deze vergissing horen we vaker op de redactie van Jij&Wij. Maar 70% van je laatst verdiende loon is echt een misverstand. Een dure misrekening, omdat je misschien veel meer pensioeninkomsten verwacht dan daadwerkelijk het geval is. Hoe het dan wel zit? Je inkomen voor later bestaat uit twee delen: AOW-uitkering van de overheid en het ouderdomspensioen (pensioen dat je via andere werkgevers bij diverse uitvoerders hebt opgebouwd, onder andere Pensioenfonds Detailhandel). AOW krijg je als je vanaf je vijftiende onafgebroken in Nederland hebt gewoond. Ouderdomspensioen van het Pensioenfonds Detailhandel ontvang je als je werkzaam bent (of bent geweest) in de detailhandel. Dit levert ongeveer 70% van je gemiddeld verdiende loon op. En niet van je laatst verdiende loon.

  1. ALS PARTTIMER BOUW JE TOCH HELEMAAL GEEN PENSIOEN OP?

Jawel hoor. Je bouwt pensioen op over je loon. Als parttimer krijg je alleen minder  loon dus ook minder pensioen. Het fulltime salaris moet wel boven de franchise ( € 12.564) uitkomen.

  1. MIJN PENSIOEN? WAAROM ZOU IK ME DAAR NU DRUK OM MAKEN? WIE DAN LEEFT WIE DAN ZORGT. Het is inderdaad voor een heleboel mensen nog ver weg. De meeste Nederlanders hebben nauwelijks tot geen belangstelling voor hun pensioen. Of dat verstandig is? Bij het Pensioenfonds Detailhandel vinden we van niet. Jouw pensioen is je inkomen voor de periode van je leven dat je niet meer werkt. Op dit moment is je salaris toch ook belangrijk? Voor jezelf. Voor je mogelijke partner en voor je kinderen. Zou dat anders zijn als je straks met pensioen bent? Daarom informeert het Pensioenfonds Detailhandel je regelmatig over je pensioen.