Hele kleine pensioenen komen te vervallen

Vanaf 1 januari 2019 vervallen hele kleine pensioenen. Stel: je gaat na 1 januari 2019 uit dienst bij je werkgever en je hebt niet meer dan 2 euro bruto per jaar aan pensioen opgebouwd. Volgens de wet vervalt dit pensioen dan aan het pensioenfonds.

Wat is een heel klein pensioen?

Een ‘heel klein pensioen is een pensioen van 2 euro of minder bruto per jaar. Dat is ongeveer 17 cent bruto per maand. Het administreren van deze hele kleine pensioenen is duur. De waarde weegt niet op tegen de kosten.

Waar gaat het geld heen?

Pensioenfonds Detailhandel laat alle hele kleine pensioenen die vervallen terugvloeien in de gezamenlijke pot van het pensioenfonds. Op die manier profiteren alle deelnemers aan de pensioenregeling ervan. Een pensioenfonds moet in het jaarverslag melden welk totaalbedrag aan hele kleine pensioenen in dat jaar is vervallen en wat er met dat totaalbedrag is gedaan.

Heel klein pensioen toch behouden?

Deze nieuwe regel geldt vanaf 1 januari 2019. Er zijn natuurlijk ook hele kleine pensioenen die al vóór 2019 zijn ontstaan. Deze kan het pensioenfonds  ook laten vervallen. Misschien heb je nog ergens zo’n heel klein pensioen staan. Je kunt dat nakijken op mijnpensioenoverzicht.nl

Wil je niet dat jouw hele kleine pensioen – ontstaan voor 2019 – komt te vervallen? Neem dan vóór 1 januari 2019 contact op met het pensioenfonds waar je hele kleine pensioen nog staat. De contactgegevens van het pensioenfonds vind je bij het onderdeel Mijn pensioenuitvoerders op mijnpensioenoverzicht.nl

Ga na of je hele kleine pensioen vervalt. Is dit inderdaad het geval, dan kun je vragen om dit af te kopen en het bedrag op je bankrekening te storten. Je kunt ook verzoeken om het over te dragen naar Pensioenfonds Detailhandel.