Pensioendeelnemers beslissen voor het eerst zelf mee over duurzamer beleggingsportfolio

Op basis van recent onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) naar het draagvlak voor maatschappelijk verantwoord beleggen onder de deelnemers van Pensioenfonds Detailhandel (BPFD) gaat dit pensioenfonds het beleggingsportfolio aanpassen. Het is voor het eerst dat deelnemers zelf mogen meebeslissen over de samenstelling van het beleggingsportfolio van een pensioenfonds. Uit het onderzoek bleek dat ruim 66 procent van de deelnemers aan het onderzoek, de voorkeur geeft aan duurzaam beleggen, met de zogenoemde Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties als uitgangspunt.

Het BPFD gaat naar aanleiding van de wens van deelnemers Sustainable Development Goal 12, ‘duurzame consumptie en productie’ aan zijn beleid toevoegen. BPFD Bestuursvoorzitter Henk van der Kolk: “Dit houdt in dat we bedrijven vanaf nu ook beoordelen op de productieketen, of ze bijvoorbeeld gebruik maken van vervuilende energiebronnen. Naar aanleiding van de uitkomsten van deze beoordeling passen we onze beleggingsportefeuille aan.

Duurzaam investeren
Zelfs als het risico bestaat dat de beleggingsresultaten minder zullen worden, wil nog altijd ruim 42 procent van de pensioendeelnemers dat het BPFD duurzaam investeert. “Vele studies tonen aan dat duurzaam beleggen een bijdrage levert aan het rendement. Ook is BPFD van mening dat duurzaam beleggen hoort bij goed risicomanagement en een gunstige invloed heeft op het risicoprofiel van beleggingen” alsus Henk Groot, hoofd beleggingen bij BPFD .

Wereldprimeur
Onderzoekers van de UM ondervroegen pensioendeelnemers over de gewenste samenstelling van het BPFD-beleggingsportfolio. Hoofdonderzoeker Paul Smeets: quote over aanpak en uitkomsten onderzoek, inkadering in Europees actieplan en uniciteit besluit BPFD om portfolio aan te passen (‘wereldprimeur’).

Over Pensioenfonds Detailhandel
Met ruim 286.000 deelnemers, 31.000 werkgevers, 740.000 gewezen deelnemers, circa 90.000 gepensioneerden en een vermogen van 21 miljard euro is Pensioenfonds Detailhandel een van de grotere pensioenfondsen van Nederland. Het vermogen van het pensioenfonds wordt belegd in aandelen, obligaties en vastgoed. Dat gebeurt voor de langere termijn om in de toekomst (en over meerdere generaties) een goed pensioen uit te kunnen keren.

Over Universiteit Maastricht
De Universiteit Maastricht (UM) is de meest internationale universiteit van Nederland en is met haar bijna 18.000 studenten en 4.500 medewerkers nog steeds groeiende. De universiteit onderscheidt zich door haar innovatieve onderwijsmodel, internationale karakter en multidisciplinaire benadering van onderzoek en onderwijs.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor een interview neemt u contact op met tine.vanheerikhuize@bureaubpfd.nl, M 0624887027 en/of mark.vanderlinde@maastrichtuniversity.nl, M 0640920086