Wat is Pensioen?

Wat is Pensioen?

Pensioen is het inkomen dat je ontvangt als je -op latere leeftijd- niet meer werkt. Op dit moment is 67 jaar, maar de komende jaren zal deze leeftijd langzaam worden verhoogd. Bezig zijn met je pensioen heeft voor veel mensen geen prioriteit. Toch is het verstandig om in je financiële toekomst te kijken, want vanaf je 67ste ga je met pensioen. Je hoeft dan niet meer te werken. Maar je wilt dan wel lekker blijven leven. Dus toch handig om regelmatig even bij je pensioen stil te staan om te kijken of je voldoende opbouwt.

 

Wanneer je met pensioen gaat, stopt je salaris. Daar komen andere inkomstenbronnen voor in de plaats:

A. AOW AOW staat voor ‘Algemene Ouderdomswet’. Dat is een maandelijkse bijdrage die alle Nederlanders van de overheid ontvangen vanaf het moment dat de AOW-leeftijd is bereikt. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van het aantal jaren dat je in Nederland hebt gewoond. AOW is de eerste inkomstenbron van iedere Nederlander die met pensioen gaat. Kijk voor de exacte bedragen op www.svb.nl

B. Pensioen Pensioen is de tweede inkomstenbron en bouw je op als je in loondienst werkt of hebt gewerkt. Je begint met het opbouwen van je pensioen op het moment dat je in loondienst komt. Je bouwt pensioen op vanaf dat je 20 jaar bent.  

Het pensioen bestaat uit:

  1. Ouderdomspensioen: een uitkering zolang je leeft;
  2. Partnerpensioen: een uitkering voor je nabestaande(n), als je komt te overlijden.  

Pensioenpremie Iedere maand wordt pensioenpremie door je werkgever afgedragen aan het pensioenfonds. Een deel (minder dan een kwart) van de pensioenpremie betaal jij zelf. Dit deel wordt ingehouden op jouw bruto salaris.

Jouw pensioenopbouw Tegenwoordig kun je heel makkelijk kijken hoe het met jouw pensioenopbouw staat. Daarvoor ga je naar mijnpensioenoverzicht.nl. Je logt in met je DigiD, je inlogcode voor de hele overheid.

VRAGEN? Neem contact op met de Pensioendesk. 0800 - 1972 deelnemer@pensioenfondsdetailhandel.nl