Welke keuzes heb je zelf?

In een aantal situaties zijn er aantal keuzes die je kunt maken, namelijk:

Heb je al eerder pensioen opgebouwd? Dan kun je dit meenemen naar Pensioenfonds Detailhandel. Dit heet waardeoverdracht. Je vraagt dit aan op jouw persoonlijke pagina in ‘Mijn omgeving’.

Neem je jouw pensioen niet mee? Dan blijft het staan bij je vorige pensioenfonds of -verzekeraar. Je betaalt er dan geen premie meer voor en bouwt verder pensioen op bij ons.

Je kunt op www.mijnpensioenoverzicht.nl eenvoudig zien waar je in het verleden pensioen hebt opgebouwd.

Als je ergens anders een nieuwe baan krijgt, dan kun je jouw opgebouwde pensioen meenemen naar je nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Dit moet je daar zelf aanvragen.

In onze huidige pensioenregeling bouw je 70% partnerpensioen op. Dat is niet altijd zo geweest. Het kan zijn dat je totale (bijzonder) partnerpensioen minder is dan 70%. Als dat het geval is, mag je een deel van je ouderdomspensioen ruilen voor extra partnerpensioen. Je krijgt dan wel minder ouderdomspensioen.

Je kunt hier eenmalig voor kiezen als je met pensioen gaat of als je stopt met werken. Is je pensioen ingegaan, dan kun je dit niet meer terugdraaien.

Als je met pensioen gaat, wil je misschien eerst een hoger pensioen en daarna lager. Of andersom. Dit kan voor maximaal 12 jaar. Het lage bedrag is altijd 75% van het hoge bedrag.

Je kunt hiervoor kiezen als je met pensioen gaat. Daarna kun je dit niet meer terugdraaien.

Heeft je partner zelf een goed pensioen? Of heb je geen partner (meer)? Dan kun je het partnerpensioen ruilen voor extra ouderdomspensioen. Maar als je dan overlijdt, ontvangt je partner geen partnerpensioen.

Je kunt hier eenmalig voor kiezen als je met pensioen gaat. Heb je hiervoor gekozen, dan kun je dit niet meer terugdraaien. Heb je een partner, dan moet deze hier schriftelijk toestemming voor geven.

Wil je voor je 67e met pensioen? Dat kan. Je kunt je pensioen namelijk vanaf je 55e laten ingaan. Als je eerder met pensioen gaat, dan wordt je opgebouwde pensioen verlaagd. En als je eerder stopt met werken, dan bouw je ook minder pensioen op. Houd er ook rekening mee dat je dan nog geen AOW krijgt. Je pensioen laten ingaan voor je AOW-leeftijd heeft ook gevolgen voor de belasting. Je kunt er ook voor kiezen om je pensioen gedeeltelijk te laten ingaan.Wil je eerder met pensioen? Dan moet je dit tenminste drie maanden voor je pensioendatum bij ons aanvragen. Als je pensioen (gedeeltelijk) is ingegaan, dan kun je dit niet meer terugdraaien.

Later met pensioen
Wil je pas na je 67e met pensioen? Je kunt je pensioen tot uiterlijk je 70e uitstellen. Als je later met pensioen gaat, dan wordt je opgebouwde pensioen verhoogd. Als je doorwerkt bij een werkgever die aangesloten is bij Pensioenfonds Detailhandel, dan bouw je na je 67e geen extra pensioen meer op.

Bouwde je ook bij je vorige werkgever pensioen op? Gebruik dan de Pensioenvergelijker om beide pensioenregelingen met elkaar te vergelijken.

Zo helpt de Pensioenvergelijker je bij het maken van een keuze over waardeoverdracht.

2020-03-11T13:59:19+01:0016 mei 2018|