Wijs met pensioen!

Wijs met pensioen!

Pensioen is niet bepaald een glamourous onderwerp dat je met je vriendinnen bespreekt tijdens een avondje uit. Of waar je het over hebt op het schoolplein. Laat staan op je werk, waar je al druk genoeg bent. Je bent 70. Zie je jezelf voor je? Toch komt er een moment - al duurt dat misschien nog lang - dat je bijvoorbeeld je kleinkinderen van school haalt of je 70e verjaardag groots wilt vieren. Zie je jezelf voor je? Net als nu heb je dan natuurlijk inkomen nodig, zodat je kunt genieten van je vrije tijd, gevuld met familie en vrienden, vrijwilligerswerk, reizen of andere liefhebberijen. Het is dan prettig om maande lijks een inkomen te hebben dat bij jouw manier van leven past. Door je nú bezig te houden met je pensioenopbouw, zorg je ervoor dat je bewust bezig bent met de doelen die je wilt bereiken. En dat kan al zijn: leven zoals je nu leeft, zonder al te veel luxe en poespas.

3 inkomstenbronnen Het is simpel: omdat je in Nederland vanaf je 65e , 66e of 67e niet meer hoeft te werken en je dus met pensioen gaat, verdien je vanaf dat moment ook geen salaris meer. Waar haal je dan je inkomsten uit? Er is in ieder geval geen sprake meer van één inkomstenbron, zoals nu waarschijnlijk het geval is; kan het pensioen bestaan uit drie delen:

- AOW - Werknemerspensioen - Privépensioen

Het begrip AOW ken je vast al, het is een afkorting van ‘Algemene Ouderdomswet’. Een maandelijkse bijdrage die alle Nederlanders van de overheid ontvangen vanaf het moment dat de pensioenleeftijd is bereikt. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van het aantal jaren dat je tussen je 15e en 65e in Nederland hebt gewoond. AOW Bij de AOW moet je denken aan afgerond € 9.000 bruto per jaar, oftewel € 750 bruto per maand. Dit krijg je als je partner, met wie je gehuwd bent of samenwoont, nog niet met pensioen is. Is dat wél het geval, dan krijg je allebei de AOW, oftewel € 18.000 bruto per jaar (€ 1.500 bruto per maand).

Exacte bedragen Alleenstaanden krijgen een toeslag van € 3.600 bruto per jaar en krijgen in totaal dus jaarlijks € 12.600 bruto (€ 1.050 per maand). Overigens kun je voor exacte bedragen en eventuele uitzonderingsgevallen een kijkje nemen bij de Sociale Verzekeringsbank op www.svb.nl en/of op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Dan ben je altijd up-to-date!

Werknemerspensioen Dit is de tweede inkomstenbron voor je pensioen en alleen voor mensen die in loondienst werken of hebben gewerkt. Het werknemerspensioen bestaat uit: - ouderdomspensioen: een uitkering voor zolang je leeft - partnerpensioen: een uitkering voor je nabestaande(n), wanneer je komt te overlijden Jouw werkgever betaalt een afgesproken deel van je bruto salaris in je werknemerspensioen. Daarbovenop betaalt je werkgever ook een bedrag dat hoger is dan ‘jouw deel’. In het pensioenreglement van je werkgever vind je terug welke afspraken hierover zijn gemaakt. Op je salarisspecificatie zie je hoeveel je betaalt voor je pensioenopbouw.

Privépensioen Tot slot bestaat de mogelijkheid om een stukje pensioen zelf te regelen. Die derde inkomstenbron is je privépensioen. Daarbij moet je denken aan een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening (banksparen). Op het moment dat je de pensioenleeftijd hebt bereikt, ontvang je - afhankelijk van het soort product - vanuit je lijfrente(s) hieruit inkomen. Dat komt dus bovenop je AOW en eventuele werknemerspensioen.