Wil je eerder of later met pensioen?

Wil je eerder of later met pensioen?

Eerder stoppen of langer doorwerken? Het ouderdomspensioen gaat in op het moment dat jij jouw pensioenleeftijd van 67 jaar hebt bereikt. Het kan zo zijn dat jouw AOW-leeftijd eerder ingaat dan op 67 jarige leeftijd. Check op De Sociale Verzekeringsbank hoe dit voor jou zit.  

Eerder met pensioen? Het ouderdomspensioen van Pensioenfonds Detailhandel mag je vanaf 55 jaar laten ingaan. Dit heeft wel gevolgen voor de hoogte van je ouderdomspensioenuitkering. Hoe eerder je met pensioen gaat, hoe lager jouw ouderdomspensioenuitkering wordt.  

Waarom een lager pensioen? Omdat jouw ouderdomspensioen over een langere periode wordt uitgekeerd. Bovendien bouw je ook geen pensioen meer op zodra je met pensioen gaat. 

Let op! Wil je eerder met pensioen gaan? Dan dien je (uiterlijk) 3 maanden voor de datum waarop je je ouderdomspensioen in wil laten gaan, contact op te nemen met de Pensioendesk. Telefoon: 0800-1972. Je moet er bovendien rekening mee houden, dat de AOW (mogelijk) later ingaat dan je vervroegde ouderdomspensioen.

Later met pensioen? Stel dat je langer wilt doorwerken, dan kan dat ook. Tot je 70ste verjaardag mag je de uitkering van je ouderdomspensioen uitstellen.

Waarom een hoger pensioen? Wanneer je later met pensioen gaat, wordt het bedrag van je opgebouwde ouderdomspensioen hoger. Dit kan door twee dingen komen:

  1. Als je nog geen 67 jaar bent, bouw je nog pensioen op.  
  2. Als je het ingaan van jouw pensioendatum uitstelt, keert Pensioenfonds Detailhandel minder lang uit.  

Voorwaarden uitstel pensioen Wil je nog meer weten over de voorwaarden voor een uitstel van jouw pensioen? Dan kun je meer informatie vinden in ons pensioenreglement.   

Gedeeltelijk met ouderdomspensioen? In overleg met je werkgever is het mogelijk om in deeltijd te blijven werken en voor het overige eerder je ouderdomspensioen te laten uitbetalen. Ook dit kan vanaf 55 jaar. Je krijgt dan de keuze om je ouderdomspensioenuitkering van Pensioenfonds Detailhandel geheel of gedeeltelijk in te laten gaan.

Wanneer stopt de gedeeltelijke pensioenopbouw? In elk geval op de dag dat je 67 jaar wordt.

Tip Ga naar ‘Mijn Omgeving’ op deze site van het Pensioenfonds Detailhandel. Daar vind je al jouw persoonlijke gegevens. Tegelijkertijd kun je met de pensioenplanner jouw persoonlijke situatie berekenen.

VRAGEN? Neem contact op met de Pensioendesk. 0800 - 1972 deelnemer@pensioenfondsdetailhandel.nl