Uniforme Pensioenaangifte

Om de pensioenpremie te kunnen vaststellen, levert u alle loon- en dienstverbandgegevens van uw werknemers bij ons aan. Dat doet u elke maand of elke vier weken via de uniforme pensioenaangifte (upa). Op basis van deze gegevens bepalen wij uw premie en ontvangt u een premienota.

Ontvangen wij de pensioenaangifte te laat of ontbreekt meer dan de helft van de loongegevens? Dan ontvangt u een ambtshalve nota. Deze nota is gebaseerd op een schatting of op de laatst opgelegde premienota. Zodra wij een volledige en correcte pensioenaangifte van u ontvangen, wordt deze ambtshalve nota gecorrigeerd.

Wat is de uniforme pensioenaangifte?
Voor het aanleveren van de gegevens maakt u gebruik van de uniforme pensioenaangifte (upa). De upa is ontwikkeld door de Pensioenfederatie en maakt het voor werkgevers en administratiekantoren makkelijker om salarisgegevens uit te wisselen met het pensioenfonds. Dit kan omdat de upa is gekoppeld aan de software voor salarispakketten.

Aanleveren via uw salarispakket
U kunt vanuit uw salarispakket de pensioenaangiftes rechtstreeks naar ons verzenden. Controleer wel bij uw softwareleverancier of uw salarispakket geschikt is voor de upa. Als uw pakket niet geschikt is, kunt u namelijk geen pensioenaangifte doen.

Upa activeren
Voordat u met de upa pensioenaangifte kunt doen via uw salarispakket, moet u de upa activeren. Voor sommige salarispakketten heeft u activatiecodes nodig. Als u de upa activeert, krijgt u deze codes van ons. Deze codes kunt u vervolgens invullen in uw salarispakket.

Upa nu activeren

Wanneer levert u de pensioenaangifte bij ons aan?
Via Aanlever- en notadata ziet u precies wanneer de gegevens bij ons binnen moeten zijn. Het is belangrijk dat u de aangifte op tijd stuurt. Wij kunnen u dan ook een juiste nota sturen.

Hoe ziet u of de aanlevering volledig is?
Via de upa terugkoppeling kunt u de status van uw aanleveringen zien. Om de terugkoppeling te zien, logt u in met uw inloggegevens van het werkgeversportaal.

U besteedt de pensioenaangifte uit
U kunt de pensioenaangifte uitbesteden bij uw administrateur. U machtigt uw administratiekantoor dan om voor u gegevens aan te leveren. Zodra uw administratiekantoor is gemachtigd, ontvangt deze een eigen account om in te loggen op het werkgeversportaal. Ook als u de pensioenaangifte uitbesteedt, kunt u beiden de status van de aanlevering bekijken.

Als u een administrateur heeft gemachtigd, dan activeert uw administratiekantoor de upa voor u. U hoeft zelf niets te doen.

2020-03-11T14:02:54+01:0030 mei 2018|