Trouwen, partnerschap of samenwonen?

Trouwen en geregistreerd partnerschap (een partnerschap dat voor de burgerlijke stand is vastgelegd) staan voor de wet op één lijn. Gaat u trouwen of gaat u een geregistreerd partnerschap aan nadat u met pensioen bent gegaan? Uw pensioenuitkering verandert hierdoor niet. Uw partner heeft bij uw overlijden geen recht op een uitkering van het partnerpensioen.

AOW Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen heeft wél gevolgen voor uw AOW-uitkering: Als uw partner ook  AOW ontvangt, krijgt u voortaan ieder een  AOW-uitkering voor gehuwden. Deze uitkering is lager dan de uitkering voor ongehuwden. Als uw partner de  AOW-leeftijd nog niet bereikt heeft, kan uw  AOW-uitkering worden verhoogd tot een  AOW-uitkering met toeslag. Bij een partner met een eigen inkomen kan deze toeslag worden verlaagd.

Einde huwelijk of partnerschap
Wordt het huwelijk of het partnerschap ontbonden, dan heeft dat wel gevolgen. Hierover leest u meer bij Einde Relatie.

Partner aanmelden?
Gaat u samenwonen, een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aan nádat u met pensioen bent gegaan, dan heeft uw partner geen recht op partnerpensioen. Het is daarom niet nodig om uw partner aan te melden bij het pensioenfonds.

2020-03-11T14:06:17+01:0003 juni 2018|